Energispartips för företag

Som fastighetsägare är det viktigt att vi sänker energianvändningen i både enskilda lokaler och hela byggnader, men även uppmuntra hyresgäster till att minska energiförbrukningen. Energispartipsen på den här sidan riktar sig i första hand till företag som hyr lokal av Ladingen men även till andra företag som vill spara energi och bidra till en bättre miljö.

Att göra miljöarbetet till en del av vardagen är inte svårt och tar inte nödvändigtvis mycket tid om man skapar bra rutiner. Verktygen vi presenterar här gör det enkelt för dig att effektivisera företagets energianvändning som i sin tur bidrar till lägre kostnader. Vi förklarar vad du och dina medarbetare kan göra varje dag, en gång i veckan och en gång i månaden för att sänka energianvändningen i lokalen ni hyr.

Så här skapar du bra rutiner och sänker energiförbrukningen i lokalen

Att skapa en praktisk handling av en idé är inte enkelt men med en hjälpande hand behöver det inte vara så svårt. Genom att följa råden i nedanstående ”Att göra-lista” blir det enkelt att skapa nya arbetsrutiner som bidrar till en sänkt energiförbrukning, lägre elräkning och en bättre miljö.

Här finner du enkla verktyg som gör att du kan hitta, undersöka och eliminera energitjuvar rutinmässigt. När rutinerna väl sitter där behöver jobbet inte ta mer än fem minuter om dagen, i veckan eller i månaden.

Varje dag

Med vardagsrutiner blir det enkelt att göra rätt och ta ytterligare ett steg för en minskad elförbrukning och en bättre miljö. Här får du tipsen som du bör tänka på en helt vanlig dag på jobbet. Många tips fungerar även hemma.

Under (arbets-)dagen

 • Se till att fönster, dörrar och portar hålls stängda både sommartid och vintertid.
 • Ta med en extra tröja som du kan ta på dig om det känns kallt, speciellt viktigt vintertid.
 • Spola inte till kallt vatten när du är törstig, ha istället en kanna i kylskåpet.
 • Ha bara belysningen tänd när någon vistas i rummet.
 • Om du har en diskmaskin fyll den och om möjligt stäng av torkfunktionen och låt disken istället lufttorka.
 • Välj bort kött och mejeriprodukter på minst en måltid om dagen.

Arbetsdagens slut

 • Säkerställ att ventilationen stängs av när alla gått för dagen. Om den inte gör det, kontakta din hyresvärd så drifttiderna kan justeras. Tips! Läs om nattvandring här.

Varje vecka

När du fått ordning på de vardagliga rutinerna har det blivit dags att skapa en ny, som du betar av rutinmässigt en dag i veckan. På köpet får du en liten tur i lokalen och lite extra vardagsmotion. All träning är bättre än ingen träning sägs det och det gäller även vår miljö. För även det allra minsta fotsteget kan göra ett stort avtryck efter ett envist nötande.

Det här kontrollerar vi en gång i veckan

 • Kontrollera att ventilationen inte är övertäckt.
 • Undvik att täcka element med gardiner eller möbler, då det hindrar värmen från att sprida sig i rummet.
 • Kontrollera att fungerande rutiner finns i soprummet och sortera om felaktigt placerade sopor om du ser några. Fungerar skyltningen? Om du har synpunkter tipsa din hyresvärd.

Det här gör vi en gång i veckan

 • Skippa bilen och åk kollektivt minst en dag/vecka. Vill du vara helt klimatneutral på din dag är det allra bästa att välja cykeln eller gå om du har nära till arbetet, motion ingår.

Psst!

Visste du att papper kan återvinnas omkring sju gånger och 1 ton returpapper motsvarar ungefär 14 träd. Du kan dessutom koka 38 koppar kaffe på din dagstidning om den återvinns och en LED-lampa förbrukar 20% i jämförelse med en vanlig glödlampa.

Varje månad

När vi kommit hit då kan vi smått börja titulera oss miljöproffs. Men vi har lite mer att kontrollera innan vi är där.

Kontrollera

 • Kontrollera att inga otätheter finns i fönster och dörrar och att tätningslister är i gott skick. Behöver någon bytas? Kontakta din hyresvärd.
 • Gör regelbundna nattvandringar i lokalen för att hitta energitjuvar utanför arbetstid. Tips! Läs om nattvandring här.
 • Kontrollera att sopsorteringen fungerar som den ska.
 • Kontrollera att kyl och frys har rätt temperatur och frosta av vid behov. Kylen ska vara 5°C, frysen -18°C.

Sommartid

 • Kontrollera att elementen är avstängda.

Vintertid

 • Om du eller någon av dina kollegor ofta fryser, prova att byta arbetsstation till en varmare plats på kontoret.

Psst!

Välj tåg istället för bil eller flyg när du ska på kundmöten, semesterresa eller nästa gång du ska träffa släkten. Det går fort, är miljövänligt och du hinner se mycket längs vägen. För att ta del av våra allmänna miljötips besök sidan Miljötips.