Vad betyder energioptimering?

Enkelt förklarat innebär energioptimering att man minskar den nuvarande energiförbrukningen eller ser till att få ut mer av den befintliga. Över 60% av den totala energianvändningen i våra bostäder och lokaler går till uppvärmning och ventilation, därefter kommer belysningen. Så här kan vi bidra stort genom att tänka smart och jobba tillsammans för att få ner förbrukningen.

Sveriges och Europas miljömål

Sveriges mål är att effektivisera energianvändningen med 50% och EU:s mål är 32,5% innan år 2030, i jämförelse med 2005. Fastighetsbranschen och byggbranschen förbrukar idag mest energi i Sverige. Därför har vi som arbetar med byggnader och hyr lokaler eller på annat sätt vistas i dom ett stort ansvar för att Sverige och EU ska uppnå sina miljömål. Utan oss är det inte möjligt.

Inspirera dina medarbetare

Du kan själv dra ett litet strå till stacken genom att inspirera och hjälpa dina medarbetare att reglera den inbyggda värmen, förbereda sig för vintern eller för värmeböljan när man bara vill vrida upp kylan på max. För genom att bara minska med en grad i lokalen kan vi spara 5% av energiförbrukningen. Det var första energispartipset, många fler hittar du här nedan.

Energispartips för dig som hyr lokal

Temperatur

Rumstemperatur upplevs olika från person till person. Ta därför reda på vad din idealrumstemperatur är genom att sätta upp en termometer och sänk sedan med en grad i taget tills du hittar din temperatur. För varje minskad grad har du minskat energiförbrukningen med 5%. På sommaren är det viktigt att kontrollera att elementen är avstängda och använd markis, persienn eller solfilm för att minska solinstrålningen. Tänk på att apparater som är igång dessutom alstrar värme så stäng av dom när dom inte används.

Byggnadens värmesystem

Över årstider kan snabba väderomslag och temperaturförändringar inträffa, vilket ibland påverkar byggnadens värmesystem. Tänk på att det kan ta lite tid för systemet att ställa om och viss kondens kan ske vid anpassning till rådande utomhusklimat.

Spara vatten

En droppande kran kan verka som en bagatell men slösar bort cirka en liter vatten i timmen eller 9 000 liter vatten per år. Är läckan istället en stråle varmvatten smal som en tändsticka kan kostnaden bli hisnande 500 kronor per dygn. En läckande toalettstol kan enkelt förbruka 300 kubikmeter vatten per år. Helt i onödan. Har du en droppande kran eller toalett kontakta din hyresvärd.

Möblera arbetsplatsen rätt

Genom att möblera lokalen på rätt sätt kan du sänka energiförbrukningen och samtidigt få ett bättre inomhusklimat. Se alltid till att element står fria från möbler och gardiner så värmen kan sprida sig enklare och täck inte över ventilationen så fördelas luften bättre i rummet.

Välj rätt plats på jobbet

Genom att känna av de olika klimatzonerna som finns i en lokal kan man placera medarbetare som lätt fryser i en varmare del av lokalen och medarbetare som är känsligare för värme i en svalare del. Man kan också prova att byta plats med varandra för att placera rätt person på rätt plats.

Laddningsbart

Uppladdningsbara enheter som mobiler, surfplattor och datorer bör endast laddas när batteriet börjar ta slut för att undvika onödig strömförbrukning. Se också till att laddare inte är anslutna till vägguttaget när inte enheten är ikopplad då detta förbrukar energi och dessutom utgör en onödig brandrisk.

Ventilation

Ventilation handlar om att tillföra ren och frisk luft samt transportera bort föroreningar och fukt i byggnader. För att upprätthålla ett behagligt inomhusklimat i lokalen är det viktigt att du inte själv justerar ventilationsdon och eventuella galler. Står ventilationen igång efter arbetstid bör du omgående kontakta din hyresvärd för justering av drifttiderna så ventilationen bara är igång när den behövs, det spar massor av energi. Kontrollera även att inga möbler täcker ventilationen med minskad cirkulation som följd.

Verksamhetens vitvaror

I fikarummet finns många apparater som slukar energi. Varje extra grad i kylen och frysen ökar energiförbrukningen med ca 5% så se till att kyl och frys är inställda på rätt temperatur, kylen ska vara +5°C och frysen -18°C. Frosta av vid behov och välj alltid energisnåla modeller vid byte. Diska med full maskin och stäng av torkfunktionen på diskmaskinen om möjligt för att istället lufttorka disken för att spara energi. Stäng av kaffebryggaren när den inte används och häll upp kaffet i en termos så klarar det sig en längre stund. Välj om möjligt strömbesparingsinställningar på maskiner och timers där det är möjligt. Har din verksamhet en tvättstuga? Undvik om möjligt att använda torktumlaren för att istället lufttorka tvätten.

Kroppstemperaturen

Innan du justerar värme/kyla tänk då på att ett extra plagg och stående arbete ökar kroppstemperaturen. Fryser du ofta kan en kavaj eller kofta öka den upplevda temperaturen med ungefär två grader och om du dessutom står och jobbar kan den öka två ytterligare grader. Hur är din dagsform? Har du ätit och sovit dåligt så upplevs omgivningen ungefär en grad kallare än om du är pigg och full med energi! Se även till att det finns några plädar på arbetsplatsen ifall det är kallt och prova med det innan du vrider upp termostaten. Om du svettas mycket på sommaren är tunnare plagg och naturmaterial bra alternativ för att hålla en behaglig kroppstemperatur.

Nattvandring

En nattvandring i lokalerna kan avslöja energitjuvar och sänka energikostnaderna avsevärt. Förutom att kontrollera att belysning och teknisk utrustning inte är igång bör du även försäkra dig om att ventilationen är avstängd, den behöver nämligen bara vara igång när någon vistas i lokalerna.

Lokalens dörrar och fönster

Se till att dörrar och portar till lokalen alltid är stängda så undviker du att släppa in onödig värme på sommaren och kyla på vintern. Stäng dörrar till förråd och utrymmen som sällan används för att behålla värmen i de rum som används. Försäkra dig om att fönster inte står på glänt. Vädra istället snabbt under 5-10 minuter för att släppa in frisk luft och håll sedan fönstren stängda. Kontrollera tätningslister och kontakta din hyresvärd om du upptäcker otätheter.

Apparater och kontorsutrustning

Vi kan spara mycket energi i lokalerna och på arbetsplatsen genom att stänga av kontorsutrustningen när den inte används. Skrivare, skärmar och andra kontorsapparater som står i viloläge drar ström även om du stänger av datorn. Investera i ett grenuttag med strömbrytare så blir det enklare att stänga av alla apparater med bara ett knapptryck. Ett annat sätt är att installera centralsläckning så allt släcks ned när du går hem för dagen med hjälp av en strömbrytare eller när du larmar på lokalen. Välj alltid apparater och teknisk utrustning med låg energiförbrukning när det är dags för nya och kontrollera elförbrukningen på dom gamla med en elmätare.

Släck

Släck alltid belysningen när du lämnar rummet och i utrymmen som sällan används som förråd, omklädningsrum och toaletter. Genom att installera närvarobelysning eller andra automatiserade lösningar kan det bli ännu bättre.

Belysning

Genom att byta ut gamla glödlampor mot led-belysning och installera rörelsesensorer, timers eller skymningsrelä finns mycket energi att spara i lokalerna. Tänk också på att en timer alltid förbrukar mer eller mindre el, så försäkra dig om att den är strömsnål och koppla in fler ljuskällor på samma timer om behov finns.