Energioptimerad och renoverad industribyggnad

Metallbearbetning var den huvudsakliga näringsverksamheten i kvarteret Vikingen i Eskilstuna i början av 1900-talet. Här kunde man bland annat hitta Edvin Neiströms Rakknivfabrik i en av byggnaderna och i Eskilstuna kommuns företagsregister finner vi även Bojs plåtindustri (1978-1984) på Libergsgatan 6. Företaget bildades 1963 och enligt Bolagsverket tillverkade man lättare manufakturverk. Nutidens Libergsgatan 2 var Rademachergatan 54 fram till 1963 och på den tiden var det Hjalmar Lundh AB som bedrev verksamhet i byggnaden. 2015 förvärvade Ladingen fastigheterna av Eskilstuna kommun och de fyra tidigare separata fastigheterna blev till Vikingen 9. Sedan dess har området genomgått stora förändringar med fokus på att bevara tegelbyggnaderna och anorna från förr, inte minst i detaljer. För att klara dagens energikrav och byggnormer byttes, golv, bjälklag och tak för att förstärka byggnaderna och optimera fastigheterna energimässigt. Marken i området har dessutom sanerats enlighet med moderna krav. Idag hittar vi helt nyrenoverade och sammanhängande huskroppar i området där bland annat Energimarknadsinspektionen och Structor hyr lokaler (Libergsgatan 4 och 6), granne med Länsförsäkringar som håller till i byggnaderna på Libergsgatan 8-10. I samma fastighet hyr vi även ut lokaler till CGI, IBA Estetik, Marcela & Diego Frisör-Barbershop, Carlstedt Arkitekter och Viaduct. Den lokala arkitektfirman Area Arkitektur har ritat den helt nya kontorsbyggnaden där stommen och fasaden består av prefabricerade betongelement. Fasadbeklädnaden är utförd i brunsvart tegel som är lagt i stapelförband och kommer från Haga Tegelbruk utanför Enköping. Huvudentrén till byggnaden är utförd i betong och har en stor isolerad glasfasad som Eskilstunaföretaget Thoruns tillverkat. Resultatet är en byggnad som levererar behagligt inomhusklimat oavsett årstid. Vikingen 9 ligger i centrum av den levande stadsdelen Väster med närhet till centrala Eskilstuna, högskolan, resecentrum, parker och ån.

Vikingen 9

Tegelfastighet Industribyggnad Historisk fastighet Lokalanpassning Renoverat Energieffektiviserad lokal Energioptimerad fastighet Kontorslokaler Butikslokaler

Kontakt

Ladingen
Telefon 08-20 30 80

Serviceanmälan

Telefon 020-400 000


Om Väster

Väster är ett populärt område i Eskilstuna som de senaste åren genomgått stora förändringar. Området är under ständig utveckling med målet att skapa ett nytt och attraktivt stadsdelscentrum där service, handel, kontor, bostäder och skolor är i fokus. Ladingen äger många kommersiella fastigheter på Väster som är av kulturhistoriskt intresse och vi arbetar dagligen för att bevara dessa som är en viktig del av Eskilstunas historia som industristad. Planen för området är såväl att bevara de äldre tegelbyggnaderna som att komplettera med nybyggnation för att ge en unik karaktär åt stadsdelen.


Hållbarhet

På Ladingen lägger vi mycket energi på miljö och hållbarhet. Vi arbetar dagligen för att sänka energiförbrukningen i våra fastigheter samtidigt som vi uppmuntrar och tipsar våra hyresgäster om hur de själva kan spara energi i sina lokaler. En stor del av vårt hållbarhetsarbete ligger i våra lokalanpassningar där vi ofta investerar i energieffektiva lösningar och arbetar med återanvändning för att ge nytt liv till lokalernas inredning.

Eftersom vardagliga rutiner gör stor skillnad på miljön skapar vi också förutsättningar så hyresgästerna kan ta miljövänligare beslut. Vi arbetar löpande med våra sorteringsrum så avfallshanteringen kan skötas enkelt och vi monterar cykelställ och laddstolpar i direkt anslutning till fastigheterna för att uppmuntra till miljövänligare transporter. Vill du läsa mer om vårt hållbarhetsarbete och hitta tips på vad du själv kan göra för att bidra till en bättre miljö kan du besöka Gröna Smeden där vi samlat alla tips på ett ställe.


En i familjen

Som hyresgäst hos Ladingen är du en i familjen. Vi är ett familjeägt fastighetsbolag som lägger stor vikt på nära relationer med våra hyresgäster. På vår sida Familjen som vi snart släpper samlar vi allt som rör dig som hyresgäst där du kan hålla dig uppdaterad om vad vi pysslar med på Ladingen. Har du redan nu en fråga som som rör din hyreslokal kan du enkelt kontakta oss på serviceanmälan 020-400 000.


Projekt