Structor

Libergsgatan 6

När Ladingen köpte Vikingen 9 år 2015 var det tre separata fastigheter som ägdes av kommunen. Idag går de olika byggnaderna under samma namn och det senaste slutförda projektet ligger på Libergsgatan 6. Här står nu en helt nyrenoverad byggnad med flera sammanhängande huskroppar. Två hyresgäster delar på ytan, Energimarknadsinpektionen och Structor.

Structor hyr sammanlagt 795 kvadratmeter fördelat på två plan. Deras översta plan är en mix av kontorsrum, öppna kontorslandskap, mötesrum och ett stort fint personalkök. Dessutom har de en stor balkong i anslutning till ett av kontorslandskapen. Utöver detta har de ytterligare ett halvt plan som är avsett för deras miljöteknikområde. Här finns kontor samt ett mindre labb.

När det var dags att renovera Libergsgatan 6 bestämde man sig för att de två befintliga tegelbyggnaderna skulle bevaras. Den ena fick endast ha kvar sin fasad, medan golv, bjälklag och tak byttes ut för att förstärka byggnaden och klara dagens energikrav och byggnormer. Två gamla plåtbyggnader har rivits och marken under dessa har sanerats. En helt ny kontorsbyggnad med separat huvudentré har byggts i betong och glas. Stommen liksom fasaden består av förhandstillverkade betongelement med fasadbeklädnad i brunsvart tegel. Teglet är lagt i stapelförband och kommer från Haga Tegelbruk. De håller till i Enköping och är Sveriges enda kvarvarande tegelbruk för fasadtegel.

Som så många gånger förr är det Sofia Kelleri och Gunilla Svalelid på Area Arkitektur som tagit fram arkitekturen för både byggnad och planlösning.
Det stora fokuset har, från projektets början till dess slut, legat på att skapa en kontorsbyggnad som är energieffektiv samtligt som den ska kunna leverera ett behagligt inomhusklimat oavsett årstid.

Lite historia om Vikingen 9…
I Kvarteret Vikingen har det sedan början av 1900-talet utförts metallbearbetningsverksamhet. I just Vikingen 9 ska Edvin Neiströms Rakknivfabrik ha hållit hus runt år 1930. Fabriken startade 1917 och fanns då i förhyrda lokaler, men senare flyttade verksamheten till industriområdet och tog därmed plats i Vikingen 9.
Eskilstuna kommuns företagsregister avslöjar att år 1978 fanns Bojs plåtindustri på Libergsgatan 6, som är adressen för Vikingen 9. Företaget bildades 1963-10-22 och enligt Bolagsverket bestod verksamheten i lättare manufakturverk. Plåtindustrin gick i konkurs 1984-10-09.

Kontor

Structor
Structor
Structor
Structor
Structor
Structor
Structor
Structor
Structor

Ladingen skapar bättre lokaler att trivas i för hyresgäster, deras medarbetare och kunder.