Vapenfaktoriet 2

Faktorigatan 1

År 2020 förvärvade Ladingen fastigheten Vapenfaktoriet 2 av Eskilstuna Ölkultur. Byggnaden med anor från tidigt 1800-tal har ett vackert läge på Faktoriholmen vid Eskilstunaån, med direkt anslutning till citykärnan. Det var läget i kombination med potentialen och byggnadens historia som väckte vårt intresse att ta över fastigheten.

Vapenfaktoriet var en del av ett större område som byggdes åt Gevärsfaktoriet 1813 och var på den tiden ett viktigt centrum för Sveriges vapentillverkning. 1969 flyttade gevärsfaktoriet, och sedan dess har lokalerna bland annat inrymt Vapentekniska museet.

2007 kom Eskilstuna Ölkultur i kontakt med Kommunfastigheter och bestämde sig då för att flytta in i lokalerna på Vapenfaktoriet. Våren 2008 hjälpte ett 60-tal personer, både aktieägare och medlemmar hos Ölkultur frivilligt till med målning, snickerier, arkitektritningar och en mängd andra uppgifter för att färdigställa lokalerna. I maj samma år invigdes puben tillsammans med uteserveringen intill ån, och med det blev Eskilstuna Ölkultur Sveriges första bryggeripub.

Idag är Eskilstuna Ölkultur en populär mötesplats i Eskilstuna för företag, föreningar, organisationer och turister. Inne i lokalerna kan man äta och dricka bredvid bryggverken av koppar och på somrarna kan man njuta av en avslappnad atmosfär intill Eskilstunaån.

Sedan Ladingen tog över Vapenfaktoriet har vi förvaltat fastigheten och vi ser fram emot att kontinuerligt utveckla byggnaden så den passar Ölkulturs verksamhet.

Restauranger

Vapenfaktoriet 2
Vapenfaktoriet 2
Vapenfaktoriet 2
Vapenfaktoriet 2
Vapenfaktoriet 2
Vapenfaktoriet 2
Vapenfaktoriet 2
Vapenfaktoriet 2
Vapenfaktoriet 2

Ladingen skapar bättre lokaler att trivas i för hyresgäster, deras medarbetare och kunder.