Ett handfast tips till alla i Ladingenfamiljen

En god handhygien är alltid viktig om du vill undvika att bli sjuk. Vi hör dagligen hur viktigt det är att tvätta händerna, men hur gör man det på rätt sätt? Vi på Ladingen har tagit reda på det och samlat svaret i en guide i affischform som du kan ladda hem helt kostnadsfritt, skriva ut och sätta upp på toaletten, både på jobbet och hemma så alla vet vad som gäller. Ladda hem guiden här nedan.


Viktig information: Ladingen och Covid-19

Med anledning av Covid-19 måste vi just nu prioritera akuta ärenden. Det kan leda till något längre väntetider i övrig service. Vi stävar dock alltid efter att hålla en så hög service som möjligt med så korta väntetider som möjligt men ber dig ha överseende i de fall vi inte riktigt hinner med i denna extraordinära situation.


Hur har din dag varit?

Du är en i familjen, därför vill vi gärna veta hur din dag varit. För genom att bry oss kan vi bland annat spara energi. En i Familjen handlar om att bli delaktig, att bry sig om helt enkelt. För det är det lilla som varje människa bidrar med som kommer bli avgörande för miljön, inte vad några få gör för den. Vi gör alla avtryck. Din och min utmaning är att göra dom så små som möjligt.


Vatten

En droppande kran kan verka som en skitsak men slösar bort cirka en liter vatten i timmen eller 9 000 liter vatten per år. Är läckan istället en stråle varmvatten smal som en tändsticka kan kostnaden bli hisnande 500 kronor per dygn. En läckande toalettstol kan enkelt förbruka 300 kubikmeter vatten per år. Helt i onödan. Stäm av din dag med checklistan nedan:

Checklista:

 • Droppar någon kran?
 • Rinner någon toalett?

Har du svarat ja på någon av ovanstående frågor? Ring serviceanmälan 020-400 000


Kyla

Genom att bry oss kan vi bland annat svettas mindre och samtidigt spara energi. För genom att vrida ner, stänga och stänga av kan vi lära oss att tämja värmen. För minskar vi energianvändningen av exempelvis lampor och kontorsutrustning minskar vi även behovet av komfortkyla. På så sätt slår vi två flugor i en smäll. Bli en energitämjare du också!

Checklista:

 • Kontrollera att termostaterna på radiatorerna är avstängda under sommaren
 • Använd markis, persienn eller solfilm för att minska solinstrålningen om möjligt
 • Stäng fönster, dörrar och portar och undvik att släppa in onödig värme
 • Komfortkyla är skönt på dagtid men kontrollera att ventilationen är avstängd nattetid
 • Släck belysningen när den inte behövs och ha den bara igång under arbetstid
 • Stäng av din dator, skärm, switchar och skrivare nattetid

Tips! Ta en ”nattvandring” i lokalerna och se vad som är igång, då kan det vara enklare att se var strömbovarna finns.


Värme

Genom att bry oss kan vi tillsammans spara på energin och samtidigt se till att du inte sitter där och huttrar. Men innan vi vrider på elementets termostat och ringer serviceanmälan finns det mycket vi kan göra själva, här följer några exempel:

Checklista:

 • Håll dörrar stängda i utrymmen som sällan används för att behålla värmen i de rum som används. 
 • Försäkra dig om att fönster inte står på glänt. Vädra istället snabbt under 5-10 minuter och håll sedan fönstren stängda.
 • Se till att element inte täcks av gardiner eller möbler, det hindrar värmen att sprida sig i rummet.
 • Kontrollera att tätningslister i fönster och dörrar är i gott skick.

Tips! Ta med en varm kofta som alltid finns på jobbet så slipper du frysa, samtidigt gör du miljön en tjänst.


Generella tips om värme och kyla

Genom att bry oss kan vi tillsammans spara på energin och samtidigt se till att du inte sitter där och huttrar. Men innan vi vrider på elementets termostat och ringer serviceanmälan finns det mycket vi kan göra själva, här följer några exempel:

Checklista:

 • Hur är du klädd? En kavaj eller kofta kan öka den upplevda temperaturen med ungefär 2 grader. De flesta av oss brukar ha koll på om man är varm eller kall, anpassa klädseln efter din "inbyggda termostat".
 • Sitta eller stå? De flesta vet att man blir varmare av att röra på sig, men visste du att du upplever temperaturen som 2 grader varmare om du står jämfört med att sitta?
 • Hur är din dagsform? Har du ätit och sovit dåligt så upplevs omgivningen ungefär en grad kallare än om du är pigg och full med energi!

På kontoret

Här delar vi med oss av några enklare sätt att minska elförbrukningen på kontoret:

Checklista:

 • Stäng av skärmar, skrivare, kopiatorer och övriga apparater när du går hem för dagen eller helgen.
 • Använd grenuttag med strömbrytare för kontorsutrustningen så du enkelt kan stänga av och spara på el som vanligen dras även om du stängt av datorn. Apparater i viloläge drar också ström.
 • Dra ut laddaren till din mobiltelefon och dator när de inte laddas. Batteriladdare drar ström även om apparaten inte är ikopplad och dessutom är det en brandfara att ha en laddare som inte används kopplad på ett eluttag.

I fikarummet

Genom att bry oss kan vi tillsammans påverka energiförbrukningen. Den här gången har vi kommit till fikarummet och hur du kan dra ner energin ytterligare under rasten.

Checklista:

 • Rätt temperatur på kyl och frys. Kylen ska vara +5 °C och frysen -18 °C. Visste du att varje extra grad i kylen och frysen ökar energiförbrukningen med ca 5%?
 • Om möjligt stäng av torkfunktionen på diskmaskinen och lufttorka disken. Glöm inte heller att bara köra diskmaskinen när den är full, och inte på för hög temperatur.
 • Stäng av kaffebryggaren när den inte används och häll upp kaffet i en termos så klarar det sig en längre stund.

Serviceanmälan

Vi gör vårt bästa för att du som hyresgäst och En i Familjen ska trivas så bra som möjligt hos oss, även när något behöver service. Oavsett om det handlar om strömavbrott, vattenläckor, stora eller små fel i fastigheten så är det till 020-400 000 du vänder dig för att snabbt få hjälp med ditt ärende. Vi svarar dygnet runt, hela året.

Har du frågor som rör förvaltning eller hyror hjälper vår växel dig på 08-20 30 80 under kontorstid. Vid akuta ärenden, sådana som kan innebära skada för person eller fastighet – ring alltid 020-400 000.

Mejla in din serviceanmälan här!Ladingens Energiarbete

På Ladingen jobbar vi aktivt med energioptimering så vi kan sänka energianvändningen i byggnaderna vi äger och förvaltar. Genom ökad kunskap, förbättrade metoder och intelligent teknik säkerställer vi att vi alltid har verktygen vi behöver för att spara energi och bli ännu bättre.

Vi ser alltid till att ytterväggar och tak är väl isolerade för att minimera värmeförluster oavsett om byggnaden är byggd i år eller för flera hundra år sedan. När det är dags att byta fönster väljer vi alltid fönster med hög isoleringsförmåga och när det är motiverat väljer vi fönster som inte går att öppna så vi kan behålla kylan inne på sommaren och värmen på vintern.

Vi väljer alltid väl etablerade ventilationslösningar på marknaden med god värmeåtervinning som är energibesparande och bäst för miljön. Vi har också omfattande rutiner för underhåll av våra ventilation- och värmesystem så de alltid presterar maximalt med lägsta möjliga energiförbruking. Alla ventilationssystem är tidsstyrda och ofta utrustade med behovsstyrning med CO2-givare, så vi bara gör av med energi när ventilationen verkligen behövs.

Vi eftersträvar att fjärrvärmecentralerna skall ha hög verkningsgrad genom löpande serviceintervaller. I lokalerna mäter vi regelbundet temperatur och luftkvalitet så vi kan följa och optimera inomhusklimatet och undvika att ventilera bort varm luft genom att justera värmekurvorna. Där radiatorer finns är de alltid utrustade med termostater med gradbegränsning. Många av våra byggnader är dessutom uppkopplade mot vårt fastighetsövervakningssystem, som möjliggör att vi kan följa och justera systemen i realtid.

Vi har som ambition att fönster i utsatta väderstreck skall förses med solfilm för att förhindra solinstrålning. Vid behov monterar vi även markiser för att stänga ute solen och därmed undvika onödig soluppvärmning sommartid.

Utvändig belysning, fasadskyltar och trapphusbelysning är tid- och astrostyrda. Vi använder alltid energisnål LED-belysning och där det är möjligt, även dimbara ljuskällor så livslängden blir längre och drar mindre energi. Rörelsesensorer tänder och släcker belysning på toaletter, städutrymmen, kapprum, lagerlokaler, garage och andra utrymmen där man bara vistas periodvis. En del av våra byggnader är också utrustade med centralsläckning, dvs belysningen släcks via larmpåkoppling och tänds vid avlarmning.

Med våra väl fungerande rutiner och nattvandringar i våra byggnader upptäcker vi snabbt eventuell belysning och ventilation som är felaktigt inställd, hål och otätheter i byggnaderna som riskerar att ge kallras och värmeförluster samt tätningslister runt dörrar och fönster samt eventuell dörrautomatik som behöver justeras. Är vi osäkra värmefotograferar vi byggnaden för att hitta eventuella luftläckage, bristande isolering och köldbryggor som måste åtgärdas. Vid behov byter vi också ut entrépartier och portar.

Vi använder så långt det är möjligt förnybar energi, just nu gör vi det i alla våra byggnader i Umeå och Eskilstuna, snart även på Gotland.

Gröna Smeden
Enkla tips för en bättre miljö

Vi vill alla göra världen till en bättre plats, men ibland är det svårt att veta vad som är rätt och fel. Därför har vi på Ladingen skapat Gröna Smeden och uttrycket ”Enkla tips för en bättre miljö” som förutom att vara vår egen miljömärkning inte minst är en hjälpande hand. Det gör det enkelt att göra rätt varje dag, varje vecka och varje månad som i sin tur bidrar till sänkt energiförbrukning och en lite bättre värld. På gronasmeden.se hittar du tips om hur du själv kan spara energi och bidra till en bättre värld.


Familjen består idag av ett antal kändisar

Snabbgross
Swedol
Postnord
UniGuide
Smedhälsan
Transportstyrelsen
Actic
Samhall
Energimyndigheten
NCC
Elite Hotels
Willys
Willys
Eskilstuna Kommun
Padel Sports Club
Anticimex
Azets
CGI
Länsförsäkringar Södermanland
EI
SATS
Structor
Vattenfall
Wurth
Protools

Ladingen skapar bättre lokaler att trivas i för hyresgäster, deras medarbetare och kunder.