Årets fastighetsprofil

Med själen bevarad

Traversen i taket. Det nötta teglet. Detaljerna berättar om en tid som varit. Om ett växande samhälle och en stad som kom att bli en av Sveriges viktigaste industriorter.

Även om industrierna nu sedan länge är borta finns själen väl bevarad i byggnaderna. Och stadsdelen Väster i Eskilstuna har också tiden framför sig. Genom sitt centrala läge, sin karaktär och storlek finns här stor potential med fantastiska utvecklingsmöjligheter.

Familjebolaget Ladingen har visat vägen genom att sätta sin prägel på området. Tusentals kvadratmeter industribyggnader har successivt förädlats och inhyser i dag butiker, restaurang, vårdcentral, lisvmedelsaffär, gym och en vaccinationsklinik.

–Det är lite av vår filosofi att skapa ett samhälle i miniatyr. Med en stor bredd på hyregästerna är man inte lika sårbar om ekonomin vänder, förklarar Marcus Olofsson på Ladingen.

Familjebolaget Ladingen har sedan starten 1982 förvärvat och förädlat steg för steg och i dag uppgår det totala beståndet till cirka 160 000 kvadratmeter. Affärsidén är att förvärva fastigheter i områden med stor utvecklingspotential och förädla dessa för att passa kundernas varierande behov. I Ladingenfamiljen ingår fastighetsbolag i Eskilstuna, Stockholm, Umeå och Visby som verkar utifrån samma filosofi, med stark lokal profil och förankring.

–För att vara ett förhållandevis litet fastighetsbolag har vi högt tempo på våra projekt, säger Marcus Olofsson.

Och det är inte vilka projekt som helst. Skjulstahallen till exempel – tidigare en visserligen stor till ytan men i övrigt anspråkslös logistikbyggnad som Ladingen förädlade till modern sporthall med fullstora planer för handboll och innebandy.

–Allmänhet, föreningsliv och även skolan nyttjar hallen så där fick vi en mycket positiv synergieffekt, berättar Marcus Olofsson.

Ett annat exempel är renoveringen av det i februari 2009 svårt eldhärjade stadshotellet i Eskilstuna. Ladingen såg byggnadens potential och har efter renoveringsstarten 2011 med höga ambitioner och varsam hand återskapat den karaktäristiska 30-talsbyggnadens klassiska och eleganta stil blandat med nytt. Ett arbete som Ladingen belönades för med utmärkelsen Sveriges arkitekter Södermanlands arkitekturpris 2012.

–Hotellet är en lite udda fågel i vårt bestånd. I byggnaden finns i dag konferenslokaler, pub, två restauranger och i källaren ett stort gym, berättar Marcus Olofsson.

Med långsiktighet som ledord möter Ladingen framtiden med målsättning att skapa bättre lokaler för hyresgäster, deras medarbetare och kunder.


Text: Christian Fredriksson
Foto: Ladingen

Motivering årets fastighetsprofil 2015

Med både omgivningen och hyresgästen i åtanke förädlar familjeföretaget Ladingen fastigheter på olika platser i Sverige. När Eskilstuna nedslogs av Stattbranden 2009 investerade man genom ett av de egna bolagen i ett nytt och modernt hotellbygge som återupplivade stadens puls och lockade flera nya kommersiella aktörer som hyresgäster. Byggnaden blev tilldelat Sveriges Arkitekter Södermanlands arkitekturpris 2012.

Ledorden steg för steg beskriver den om-sorgsfulla och tålmodiga inställning som utgör grunden till företagets uppbyggnad och framgångsrika fastighetsförvaltande, vilket gör Ladingen till ett föredömligt företag bland Fastighetsägarna MittNords medlemmar.

Om utmärkelsen

Årets fastighetsprofil tilldelas ett medlemsföretag i Fastighetsägarna MittNord, som gör insatser utöver det vanliga i sin roll som fastighetsägare; som utvecklar branschen och som kan inspirera andra. Förutom äran består priset av ett resestipendium på 10 000 kr. Tidigare års pristagare har varit:

2015 Ladingen, Stockholm, Eskilstuna, Visby och Umeå
2014 Magnentus, Norrköping
2013 Nicklas Nyberg, Nybergs Fastigheter, Ö-vik
2012 Gunnar Thålin, Galären, Luleå
2011 Jimmy Nilsson, Södra Dalarna Fastighets AB, Avesta
2010 Stieg Ekström, John Ekströms Bygg AB, Örebro
2009 Kristin Eriksson, Hudiksvall
2008 Inget pris delades ut
2007 Jan Persson, Kilenkrysset, Strängnäs

Ladingen skapar bättre lokaler att trivas i för hyresgäster, deras medarbetare och kunder.